Jubileumversie van browser Chrome ziet levenslicht

10 september 2018 | Door redactie

Op 4 september is Chrome 69 uitgekomen. De versie is beschikbaar voor zowel desktop op Windows, Mac en Linux, als voor mobiel op Android. Ook krijgen Windows-gebruikers betere ondersteuning voor besturing met het trackpad en wordt het berichtencentrum van Windows 10 beter ondersteund.

Hoewel Windows standaard met de browser Edge wordt geleverd en MacOS met Safari, is Chrome een populair alternatief voor wie een andere browser wil gebruiken. Chrome is al een van de populairste browsers, maar door de nieuwe interface wordt de concurrentiepositie nog sterker, zo is de verwachting. Bovendien betreft het hier de jubileumversie: Chrome viert zijn tiende verjaardag.

Rondere vormen en lichtere kleuren

Eerder dit jaar onthulde Google al het nieuwe ontwerp van Chrome 69 tijdens de Google-ontwikkelaarsconferentie. Wat bij het gebruik van de nieuwe Chrome (tool) meteen opvalt, zijn de rondere vormen van de tabbladen. Daardoor vormen ze in de vernieuwde Chrome meer een geheel. En ander opvallend kenmerk is het gebruik van lichtere kleuren. Grijs voert daarbij de boventoon. Verder is er hard aan gewerkt om beveiligingslekken (tool) uit eerdere versies op te lossen.

Het nut van bèta-versies

De nieuwe Chromeversie was al eerder beschikbaar als bèta-versie Chrome Canary. Bèta-versies zijn vooral bedoeld voor ontwerpers en ontwikkelaars, maar iedere geïnteresseerde die de nieuwste software al wil uitproberen, kan deze downloaden. Dat is wel altijd op eigen risico. Bèta-versies zitten nog in de testfase en kunnen daardoor nog wat instabiel zijn. Chrome Canary draait los van de huidige versie van Chrome, en de twee kunnen naast elkaar gebruikt worden.