Met de donkere modus tast u niet meer in het duister

Iedereen kent wel de sensatie van een wegsmeltend hoornvlies bij het in het duister bekijken van een tablet- of telefoonscherm dat is ingesteld op een helderheid van 100%. Gelukkig is daar de ‘Dark Mode’, een toepassing die uw beeldscherm als het ware in negatief toont. Deze toepassing is binnenkort ook beschikbaar voor Office 365.

26 september 2019 | Door redactie

Wie bij de term ‘Dark Mode’ meteen aan Star Wars en Darth Vader denkt, heeft het mis. De Dark Mode, oftewel ‘donkere modus’, zet het beeldscherm als het ware in negatief: de witte achtergrond wordt zwart, de zwarte letters worden wit. Dat is handig in donkere ruimtes. Want het leest en oogt een stuk rustiger.

Een heel spectrum aan grijstinten

De donkere modus, heeft u ‘m al? Het is een blijvertje. Niet alleen voor de praalzieke pochers onder ons, maar juist ook voor wanneer u in een donker vliegtuig zit, ’s avonds in de auto (niet achter het stuur uiteraard), in de bioscoop of in de slaapkamer.
En volgens de ontwikkelaars is de Dark Mode niet alléén maar zwart-wit: zij spreken over een heel spectrum aan grijstinten. Deze 50 tinten grijs en andere ondefinieerbare schakeringen krijgen in steeds meer toepassingen voet aan de grond.

Het instellen van de Dark Mode

Op de pc kunt u de donkere modus al instellen voor Windows 10. Ga daarvoor naar Instellingen en kies Persoonlijke Instellingen. Klik op Kleuren. Scroll naar beneden en vink bij Kies een standaard app-modus de optie Donker aan.

Daglicht? Standaard witte modus

De donkere modus hoeft niet dag en nacht aan te staan. Bij daglicht of in goed verlichte ruimtes valt de standaard witte modus te prefereren. Dan kost de donkere modus onze ogen te veel inspanning. Microsoft gaat een schakelaar aanbrengen, zodat er makkelijk gewisseld kan worden tussen de verschillende modi.

Bijlagen bij dit bericht