Printer niet herkend na installatie Windows 11

2 februari 2022 | Door redactie

Sommige pc’s herkennen na de installatie van Windows 11 de printer opeens niet meer. De printer doet het dan vaak wel nog prima via het bedieningspaneel. Wat is er aan de hand?

Microsoft is op de hoogte van dit probleem, want er zijn veel klachten geweest sinds de introductie van Windows 11 (artikel). Bijvoorbeeld dat de printer niet wordt herkend, dat opdrachten niet (goed) overkomen, of dat de scanner niet meer werkt. Vooral printers die met een usb-kabel zijn aangesloten, blijken problematisch te zijn. Het advies van de softwareproducent is: controleer allereerst of de meest recente update van Windows 11 wel is geïnstalleerd. Ook de grote printerfabrikanten, zoals HP, Brother, Epson en Canon, zijn op de hoogte van de problemen. De meeste hardwareleveranciers hebben online informatiepagina’s gepubliceerd met overzichten van de modellen die werken in Windows 11, en nieuwe stuurprogramma’s voor de modellen die het niet meer doen.

Loskoppelen usb-kabel

Om nieuwe stuurprogramma’s te installeren, is het het beste om eerst de usb-kabel van de printer los te koppelen van de poort, en dan alle printerstuurprogramma’s te verwijderen uit Apparaatbeheer. Installeer de nieuwe stuurprogramma’s en koppel de printer weer aan. Doe dit in de volgorde die de fabrikant in zijn aanwijzingen aangeeft.

Verbinding via netwerkkabel of wifi

Als usb de problemen veroorzaakt (en dit ook na herinstallatie het geval is), is verbinding proberen te maken met de printer via een netwerkkabel, of draadloos via wifi (artikel), de volgende optie. Het apparaat moet dan wel over die mogelijkheden beschikken natuurlijk. In veel gevallen blijkt dat een oplossing te zijn waardoor printen toch mogelijk is. Mocht helemaal niets lukken, dan is het altijd nog te overwegen om (tijdelijk) terug te keren naar Windows 10 – of een andere pc in het netwerk met dat besturingssysteem – waarmee de printer nog naar behoren via usb kon worden aangestuurd. Microsoft zal ongetwijfeld snel een oplossing via Windows Update toesturen.