Tekst te breed voor cel? Pas Excel-truc toe!

5 juni 2015 | Door redactie

Excel staat bekend als een rekenprogramma. Toch is het niet vreemd om flinke hoeveelheden tekst in de cellen te typen. Een nadeel van Excel is dat de cellen zich niet automatisch aanpassen aan de breedte van de tekst. U kunt door een slim trucje te gebruiken alle cellen in het werkblad in een keer aanpassen aan de tekst.

Oh wat is het toch vervelend als u een Excel-werkblad heeft gevuld met tekst, maar de helft niet kan lezen omdat de cel te smal is. U kunt dat in alle versies van Excel oplossen door te dubbelklikken op de kolomgrens van de cel waar de onleesbare tekst in staat. Dat is het lijntje tussen de cel en die ernaast. Zodra u dat doet, past de breedte van de kolom zich automatisch aan de inhoud van de cel aan. Alleen bent u met deze methode wel even bezig als het om een flink werkblad gaat met veel tekst.

Breedte van de cel halveren

De kip met de gouden eieren is een trucje waarmee u in een keer alle kolommen kunt aanpassen aan de tekst.

  • Druk de toetsen [Ctrl] + [A] in. Hiermee selecteert u het hele werkblad.
  • Dubbelklik op een kolomgrens (maakt niet uit welke) om de breedte van alle kolommen aan te passen.

Als u echt flinke lappen tekst in de cellen heeft getypt, kan het gebeuren dat uw werkblad op deze manier wel erg breed wordt. In dat geval kunt u de cursor halverwege de tekst in een cel plaatsen en [Alt] + [Enter] indrukken. De breedte van de cel wordt dan gehalveerd, maar de tekst is nog wel volledig leesbaar.