Vergeten wachtwoord in Word kunt u terughalen

25 februari 2011 | Door redactie

Als u in Word-bestanden werkt die niet voor iedereen toegankelijk zijn, kunt u ervoor kiezen deze te beveiligen. U zorgt er dan natuurlijk voor dat het wachtwoord niet makkelijk te raden is. Helaas loopt u daarmee wel meer risico dat u het wachtwoord vergeet. Vooral als u het Word-bestand lang niet geopend heeft. Gelukkig heeft u dan niet al dat werk voor niets gedaan. Er zijn namelijk manieren om het wachtwoord te achterhalen.

Eerder kon u lezen hoe u Word-bestanden kunt beveiligen. Wanneer u het wachtwoord vergeet of kwijtraakt, kunt u het bestand in sommige gevallen toch openen. Er bestaan namelijk websites die gratis software aanbieden waarmee u wachtwoorden kunt achterhalen. Als u zoekt op de termen ‘password recovery word' dan komt u vanzelf op een van deze websites terecht. Soms haalt het programma slechts een deel van het wachtwoord terug, maar dan bent u in ieder geval op weg geholpen.

Word-bestand uitprinten

Het kan ook voorkomen dat een bestand door iemand anders beveiligd is. Als u dan rechten krijgt om het bestand te openen, krijgt u ‘alleen lezen' rechten. Hierdoor kunt u het bestand niet uitprinten. Met dezelfde software kunt u ook deze beveiliging eraf halen. Zorg er wel voor dat u de software meteen verwijdert nadat u de beveiliging van het bestand heeft afgehaald. U wilt natuurlijk niet dat er misbruik wordt gemaakt van de software.