Windows 10 wordt moeilijk te ontlopen

2 februari 2016 | Door redactie

Gebruikers die werken met Windows 7 zouden wel eens ‘verrast’ kunnen worden door een automatische download van Windows 10. Microsoft heeft namelijk de status van de update naar Windows 10 veranderd. In plaats van een optionele update is het nu een aanbevolen update geworden. Afhankelijk van de instellingen kunnen gebruikers daardoor tot de ontdekking komen dat ze Windows 10 gedownload hebben.

Gebruikers die met Windows 7 werken en niet zijn overgestapt op Windows 10, zullen daar zo hun redenen voor hebben. Toch neemt Microsoft daar geen genoegen mee. Het gebruikt vrij opdringerige middelen om te zorgen dat zoveel mogelijk gebruikers overstappen, ook al kan dat wettelijk gezien niet eens door de beugel. Daar is nu weer een stap aan toegevoegd. Tot nu toe stond de update naar Windows 10 in het Update Center op de pc onder de categorie ‘optioneel’. Veel gebruikers hebben wel gekozen voor automatisch updates binnenhalen, maar daarbij hebben ze ‘optioneel’ uitgeschakeld. Microsoft heeft Windows 10 nu een treetje hoger ingeschaald, namelijk bij ‘aanbevolen’. Alle gebruikers die dit bij hun automatische update hebben aangevinkt, zullen dus de bestanden van Windows 10 gaan downloaden. Daarna krijgen ze een uitnodiging om te installeren.

Eerst een back-up maken

Voorlopig helpt het nog om het vinkje bij ‘aanbevolen’ weg te halen en alleen belangrijke updates automatisch binnen te halen. Ook handmatig updaten kan een optie zijn. Is het downloaden al gebeurd en komt de vraag om te installeren, dan is het beter om daar niet zomaar op in te gaan. Gebruikers die toch besluiten over te stappen, moeten eerst de nodige voorbereidingen treffen, zoals een back-up.