Wis alles wat Google over u weet

24 januari 2024 | Door redactie

Het is mogelijk om alles te wissen wat Google heeft opgeslagen over u als gebruiker. Van zoekopdrachten tot zoekresultaten en van adressen tot aangeklikte afbeeldingen en de video's die u op YouTube heeft bekeken. En dat zijn nou net die zaken die u niet via uw browsergeschiedenis kunt wissen.

Het is niet alleen mogelijk om al uw zoekopdrachtgegevens te wissen, maar u kunt ze ook downloaden en inzien. Ook kunt u een archief maken van alle Google-producten die u gebruikt, zoals e-mail, agenda en documenten. Daarna kunt u alsnog beslissen om de hele mik te verwijderen. Wilt u eerst weten wat Google over u weet, ga dan als volgt te werk:

  • Stap 1: ga naar Google of via Mijn Google-activiteit en log in. Klik rechtsboven op uw initiaal en ga naar 'Je Google-account beheren'.
  • Stap 2: klik links in het menu op 'Gegevens en privacy' en scroll naar beneden naar ‘Je gegevens downloaden of verwijderen'. Kies voor 'Je gegevens downloaden'. 
  • Stap 3: u komt nu in het menu Google Takeout waar u een kopie kunt maken van alle gegevens die Google heeft opgeslagen. Google heeft voor u een selectie gemaakt van alles wat u kunt downloaden, maar u kunt ook zelf de gewenste gegevens selecteren. Klik daarna op 'Volgende stap' onderaan de pagina. 
  • Stap 4: bij 'Bestandstype, frequentie en bestemming kiezen' geeft u aan waar Google het overzicht naartoe kan sturen, hoe vaak en soort bestand en grootte. Daarna klikt u op 'Export maken'.

Stappenplan om al uw zoekopdrachten via Google te wissen

Klaar om alles te wissen wat Google over u heeft opgeslagen? Volg dan de volgende stappen:

  • Stap 1: ga naar Mijn Google-activiteit in Google en log in.
  • Stap 2: Klik op ‘Activiteit verwijderen op basis van’.
  • Stap 3: Geef aan of u alle gegevens van 'Afgelopen uur', 'Afgelopen dag', 'Altijd' of 'Aangepast bereik' wilt verwijderen. Bij 'Altijd' kunt u afzonderlijk selecteren welke gegevens u wilt verwijderen.  

Redenen om  zoekopdrachten en –resultaten niet te wissen

Google noemt een paar redenen waarom het verstandig is om niet (al) uw gegevens te wissen. Zo is Google ­– naar eigen zeggen – beter in staat om goede en snelle zoekresultaten te leveren bij uw zoekopdracht op basis van uw zoekgeschiedenis. Daarnaast is een goede werking van bijvoorbeeld Google Maps gebaseerd op dit soort gegevens. Het wissen ervan zou een goede werking tegengaan.