Misschien langer geruisloos inbrengen pand

10 december 2010 | Door redactie

Wellicht mag u ook na 2010 nog geruisloos een pand inbrengen in uw bv. De Commissie wetsvoorstellen van het Register Belastingadviseurs (RB) heeft staatssecretaris Weekers van Financiën namelijk gevraagd om de einddatum hiervoor op te schuiven naar 31 maart 2011. Voorlopig moet u de geruisloze inbreng afronden vóór 1 januari aanstaande.

Dit jaar kunt u – tijdelijk – geruisloos een privépand inbrengen in uw bv. U hoeft dan geen inkomstenbelasting te betalen over de verkoopopbrengst. Wel moet uw bv dan vennootschapsbelasting betalen over de eventuele winst als zij het pand later verkoopt. Voorwaarde voor deze regeling is onder andere dat u minimaal 90% van de aandelen van uw bv in uw bezit heeft. Heeft u al vóór september 2010 een intentieverklaring of voorovereenkomst afgesloten voor de overdracht, dan kan dit in principe zelfs met terugwerkende kracht per 1 januari 2010. Als u een abonnement heeft op de themadossiers van BV Rendement, kunt u in dossier 2010-4 Bedrijfshuisvesting meer over de voorwaarden en voor- en nadelen van deze tijdelijke regeling lezen. Eerder dit jaar kon u lezen dat u nog tot het eind van 2010 de tijd heeft om de geruisloze inbreng af te ronden. Daarna stopt de regeling. Uit een brief van het RB blijkt dat de commissie deze einddatum om praktische redenen onredelijk vindt.

Bezwaren van Commissie wetsvoorstellen RB

De Commissie heeft de volgende bezwaren tegen het stoppen van de regeling per 1 januari 2011:

  • Veel vragen over de regeling heeft het ministerie van Financiën pas in juli 2010 beantwoord in een beleidsbesluit. Hierdoor heeft de Belastingdienst pas in september/oktober de beschikkingen kunnen afgeven die hiervan afhankelijk waren.
  • Banken hebben enkele maande tijd nodig om uw aanvraag voor de omzetting van de hypotheekschuld naar uw bv te behandelen. Deze termijn kan niet korter, omdat een voorwaarde van de vrijgestelde inbreng is dat de samenhangende schuld tegelijk met het pand wordt ingebracht.