Afschaffing acceptgiro in 2019 gaat niet door

1 mei 2017 | Door redactie

Onlangs is bekendgemaakt dat de geplande afschaffing van de acceptgiro niet doorgaat. Volgens eerdere plannen van De Nederlandsche Bank (DNB) zou de acceptgiro per 2019 komen te vervallen. Dit besluit is voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat consumenten en non-profitorganisaties nog relatief veel gebruikmaken van deze betaalmethode.

Medio 2012 nam DNB het besluit om de acceptgiro (tool) uiterlijk per 2019 te laten vervallen. Dit besluit werd genomen omdat de komst van digitale betaalmethoden de acceptgiro overbodig zou maken. Eind 2016 is er onderzocht of dit inderdaad het geval was. De bevindingen van de onderzoekers toonden aan dat met name consumenten en non-profitorganisaties de acceptgiro nog relatief veel gebruiken.

Nieuwe datum afschaffing acceptgiro

Over een aantal jaren zal door het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (een overlegorgaan van belanghebbenden bij het betalingsverkeer) opnieuw worden beoordeeld of het mogelijk is om de acceptgiro af te schaffen. De mate waarin er in de komende jaren van de acceptgiro gebruik wordt gemaakt, zal bepalend zijn voor deze beslissing. 

Bijlagen bij dit bericht

Financiële administratie
E-learning | VideoCollege 20 minuten