Boekhouding steeds minder vaak uitbesteed

22 september 2017 | Door redactie

Kleine ondernemers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) besteden steeds minder vaak hun administratie volledig uit aan een externe partij. Het overgrote deel (89%) houdt de boekhouding zelf bij, blijkt uit onderzoek van International Card Services.

Uit het onderzoek, waaraan ruim vijfhonderd deelnemers meededen, blijkt dat slechts één op de tien ondernemers de administratie nog volledig uitbesteedt. De rest houdt alles in eigen hand. Alleen bij lastige klussen, zoals het opstellen van de jaarrekening (tool) of bij een ingewikkelde belastingaangifte (tool), wordt expertise van buiten gevraagd. Er zijn inmiddels ook veel mogelijkheden om zelfstandig de boekhouding bij te houden: online boekhoudprogramma’s zijn steeds populairder. De ondervraagden noemen drie voordelen van online boekhouden: het gemak (56%), de overzichtelijkheid (52%) en het zelf grip houden op de financiën (31%). Daarnaast is een computerprogramma goedkoper dan het uitbesteden van de administratie (tools) aan een accountant.

Kosten van een accountant voor kleine ondernemers hoog

Voor kleine ondernemers en zzp’ers is het uitbesteden van de administratie aan bijvoorbeeld een accountant relatief duur. Uit het onderzoek blijkt dat voor meer dan een kwart van de ondervraagden de kosten dan op kunnen lopen tot zo’n € 1.000 tot € 2.500 per jaar. Hierbij gaat het om een incidentele hulpvraag en niet om het volledig uit handen geven van de administratie. Voor 8% liggen de kosten zelfs rond de € 5.000. Het zelf bijhouden van de administratie hoeft dankzij online boekhoudprogramma’s ook niet veel tijd te kosten. Van de ondervraagden besteedt 44% minder dan één uur per week en een derde ongeveer één tot drie uur aan deze klus.