Inspectie SZW waarschuwt voor phishingmails

Inspectie SZW waarschuwt op de eigen website dat er phishingmails worden rondgestuurd uit haar naam. Organisaties die de mail ontvangen, zouden niet hebben geantwoord op een klacht die tegen hen zou zijn ingediend. In een bijlage op de mail zit malware verstopt.

30 juni 2020 | Door redactie

Het komt niet vaak voor dat een phishingmail specifiek betrekking heeft op arbozaken. Meestal kiezen cybercriminelen een financiële instelling en invalshoek als dekmantel. Maar dit keer is dat anders: Inspectie SZW waarschuwt dat er e-mails circuleren die zogenaamd door de Inspectie zijn verstuurd. De aangeschreven organisatie zou verzuimd hebben te reageren op een klacht die in de coronaperiode is ingediend.

Pc laten controleren 

Slim, want door het thuiswerken heeft de ontvanger mogelijk minder zich op wat er binnen de organisatie gebeurde en zal dus eerder denken dat de brief klopt. Er worden meteen mogelijke sancties in genoemd, en natuurlijk moet de ontvanger vervolgens op een (Excel)bijlage klikken. Als iemand dat inderdaad doet, wordt er malware geïnstalleerd, zoals bijvoorbeeld gijzelsoftware (ransomware). Inspectie SZW adviseert om in dat geval contact op te nemen met de Fraudehelpdesk en om de pc of het netwerk te laten controleren. Volgens de politie en Europol wordt de coronacrisis gretig aangegrepen voor cybercrime en malafide doeleinden.

Bijlagen bij dit bericht