Corona succesvol voorwendsel voor cybercriminelen

27 maart 2020 | Door redactie

Cybercriminaliteit is een reëel gevaar voor de Nederlandse economie. In 2019 jaar kregen in elk geval 188 organisaties te maken met ransomware. Maar ook het coronavirus wordt door cybercriminelen aangegrepen om phishingmails te versturen.

Bij de politie is in het afgelopen jaar 188 keer melding of aangifte gedaan van gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd. Bij deze afpersingssoftware loopt een organisatie een computerbesmetting op. Dat betekent doorgaans dat het netwerk plat komt te liggen; de criminelen versleutelen de bestanden omdat ze hopen dat er betaald zal worden voor ontsleuteling. Zeker organisaties die geen back-up hebben komen in de verleiding losgeld te betalen.

Cybercriminelen misbruiken coronavirus

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt daarnaast voor cybercriminelen die het coronavirus aangrijpen om zichzelf te verrijken. Ze versturen phishingmails met nepinformatie over Covid 19. Zodra iemand daarop klikt, kunnen ze malware installeren of achter andere informatie komen. De AP adviseert dat onverwachte e-mailberichten of berichten van een onbekende afzender direct moeten worden weggegooid. Klik niet op links in deze berichten, open geen bijlagen, vul geen gegevens in en meld het direct aan de ICT-afdeling binnen de organisatie.

Preventieve maatregelen zijn  belangrijk

Verder is het heel belangrijk om recente back-ups achter de hand te hebben, antimalwaresoftware te installeren die downloads en e-mailbijlagen scant en altijd alle recente updates te installeren. Daarmee zou het aantal gevallen van 188 in 2019, die minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemde in een brief aan de Tweede Kamer, mogelijk  verminderen. Ook kan het helpen werknemers te vragen hun privémail alleen op hun eigen apparatuur te openen. Dat is zeker belangrijk nu veel mensen vanwege corona thuis moeten werken. Organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten een besmetting met ransom- of cryptoware bovendien melden volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (tool).

Bijlagen bij dit bericht