DTC komt met cybersubsidie voor kleine ondernemingen

9 oktober 2023 | Door redactie

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), heeft een pilot subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ gelanceerd. Met een financiële tegemoetkoming van maximaal € 1.250 per aanvrager hoopt het DTC kleinere ondernemingen over te halen om maatregelen te nemen op het gebied van cyberveiligheid.

Vooral de cybersecurity van kleine ondernemingen laat vaak te wensen over. Het DTC onderzoekt nu of het weghalen van een financieel knelpunt in de vorm van een subsidie kleinere ondernemingen kan aanzetten om cybersecuritymaatregelen (toolbox) te nemen. Er wordt in totaal € 300.000 beschikbaar gesteld. Op basis van de evaluatie zal het DTC een beslissing nemen om de subsidieregeling al dan niet voort te zetten. Wordt de regeling gehanteerd, dan wordt het budget hoogstwaarschijnlijk verhoogd.

Back-ups, wachtwoordmanager en risico-inventarisatie

De subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is bedoeld voor micro- en kleine ondernemingen. Zij kunnen subsidie krijgen voor de kosten voor het aanschaffen en doorvoeren van belangrijke cyberweerbaarheidsmaatregelen, zoals back-ups, een wachtwoordmanager en een risico-inventarisatie. Ondernemingen kunnen eenmalig gebruikmaken van de subsidieregeling. De subsidie bedraagt maximaal € 1.250 per aanvrager.

Subsidie aanvragen bij RVO

Ondernemingen die interesse hebben in ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ moeten eerst in kaart brengen op welk gebied hun cyberveiligheid tekortschiet. Met de CyberVeilig Check van het DTC kan binnen tien minuten een actielijst worden gemaakt met cybermaatregelen die kunnen worden getroffen. De onderneming moet vervolgens op zoek gaan naar een leverancier van IT-beveiligingsdiensten, die kan helpen bij het uitvoeren van de maatregelen. Ten slotte moet de onderneming de subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie werd gelanceerd op 2 oktober en kan nog worden aangevraagd tot 1 november 2023, 17.00 uur. Het budget van € 300.000 wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.