Spelen in Excel met voorwaardelijke opmaak

3 mei 2013 Door redactie

Met de optie ‘Voorwaardelijke opmaak’ kunt u in uw Excelbestanden cellen met een bepaalde waarde een speciaal uiterlijk geven. U moet dit in elk bestand één keer instellen en daarna krijgt bijvoorbeeld elke cel met een negatieve waarde letterlijk rode cijfers.

Als u Excel gebruikt voor rapportages en overzichten, kan het overzichtelijk zijn als cellen automatisch een bepaalde kleur tekst of achtergrond krijgen als er een bepaalde waarde in staat. Bij financiële overzichten is het bijvoorbeeld handig om negatieve bedragen in het rood weer te geven. En houdt u een vakantieplanning bij in Excel, dan kunt u iedere cel waarin het woord ‘vrij’ staat bijvoorbeeld een zonnig geel achtergrondkleurtje geven. Dit stelt u eenmalig in via de optie ‘Voorwaardelijke opmaak’.

Meerdere regels voor voorwaardelijke opmaak mogelijk

U kunt meerdere regels voor voorwaardelijke opmaak maken in één bestand. Dus naast een gele kleur voor vrije dagen kunt u de achtergrond van de cel rood laten worden als er ‘ziek’ wordt ingevuld en blauw bij de celwaarde ‘thuiswerk’. Opmaak die u met de hand toekent wordt door de voorwaardelijke opmaak overschreven.
U stelt de voorwaardelijke opmaak als volgt in:

 1. Selecteer in uw Excelbestand alle cellen waar u de voorwaardelijke opmaak op wilt toepassen.
 2. Klik op de optie ‘Voorwaardelijke opmaak’ in het tabblad Start.
 3. Kies ‘Nieuwe regel’.
 4. Kies voor de optie ‘Alleen cellen opmaken met’.
 5. Stel via de dropdown-menu’s in welke voorwaarde u wilt stellen, bijvoorbeeld ‘Celwaarde kleiner dan 0’.
 6. Kies de opmaak die u wilt zien als de voorwaarde waar is. Als u op de knop [Opmaak] klikt, kunt u het lettertype, de rand en de achtergrond van de cel bepalen.
 7. Klik op [OK].

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

 • Hoe verwijder je Software Manager?

  Onlangs dook een pop-up op met de naam Software Manager en met een vreemde inhoud: een webpagina die niet opgehaald kan worden. Lijkt me niets zinvols, dus wil ik het...

 • Is er een alternatief voor PowerPoint?

  Mijn werknemers en ik hebben een smartphone, iPhone en tablet. Zijn er alternatieven voor PowerPoint om onderweg eenvoudig een presentatie in elkaar te zetten?

 • Wat zijn de PowerPoint-alternatieven?

  Ik houd geregeld presentaties. Daar gebruik ik zonder nadenken PowerPoint voor. Maar eigenlijk vind ik PowerPoint-presentaties maar saai. Zijn er goede alternatievenvoor...

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Softwaretips?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar