Kleurenschema toevoegen aan een Excelsheet

8 oktober 2018 | Door redactie

Door met kleuren te werken in Excel is in één oogopslag zichtbaar welke taken bij elkaar horen. Op eenvoudige wijze worden taken geclusterd van een bepaald project of die bij een deadline in een bepaalde maand horen. Ook kunnen kleurenschema’s duidelijkheid geven binnen de organisatie, over welke taak bij welke afdeling, of zelfs bij welke medewerker hoort.

Waar u vroeger aan de slag moest met markers en een uitgeprinte versie van het werkschema, kunt u dit nu eenvoudig in Excel doen. U kunt het kleurenschema ook gebruiken om de huisstijl door te voeren in facturen, jaarplanningen (tool), grafieken met jaarcijfers en andere overzichten die u in Excel maakt. Zo houdt de organisatie in de communicatie en documentatie, zowel intern als extern, een eenheid. Hierbij kunnen de exacte kleuren van de huisstijl gebruikt worden.

Kleurenschema maken

Hoe maakt u nu zo’n kleurenschema?

  • Ga naar het tabblad Pagina-indeling
  • Kies voor een thema of klik op kleuren
  • Klik op Nieuwe themakleuren maken om andere kleuren te kiezen
  • In het volgende scherm kunt u kleuren kiezen voor elk onderdeel van de sheet

De standaard kleuren komen niet altijd overeen met de door u gewenste kleuren of de kleuren van de huisstijl (tool). In Excel kunt u zelf de kleuren kiezen en aanpassen. Door deze als kleurenschema op te slaan, zijn ze steeds opnieuw te gebruiken. Klik op de kleur en kies voor Meer kleuren. Door in het kleurenpalet op een kleur te klikken kunt u deze selecteren.

Zelf de RGB-code invoeren

Wilt u heel exact de kleuren van de huisstijl, dan kunt u ook zelf de RGB-code invoeren. Door bij R(ood) G(roen) B(lauw) de juiste nummers in te vullen, krijgt u exact de kleur die u wilt. Indien de huisstijl en het logo door een extern bedrijf gemaakt zijn, kunt u daar de RGB-codes aanvragen. Nu het kleurenschema gemaakt is, wilt u het toepassen. Dit doet u door de grafiek of tabel die u wilt gebruiken te selecteren en via Pagina-indeling bij Kleuren te kiezen voor het door u gemaakte kleurenschema.