Snel en makkelijk apps in Windows 10 beheren

De apps in Windows 10 van Microsoft staan op standaard instellingen. Soms is het handig om deze instellingen aan te passen. Met het oog op privacy, bijvoorbeeld. Dat kan op een snelle, makkelijke manier. Een uitleg.

11 juni 2020 | Door redactie

Apps nemen ruimte in. Vaak draaien ze ongemerkt op de achtergrond mee, wat een computer traag kan maken. Apps die niet of sporadisch worden gebruikt, kunnen handmatig worden verwijderd. Pas hier wel mee op want sommige apps zijn nodig om de boel draaiende te houden; door ze te weg te halen, kunnen er systeemproblemen ontstaan. Verwijder ze dus nooit zomaar en neem bij twijfel altijd contact op met de IT-afdeling.
Daarnaast staan apps standaard ingesteld. Zo kan een app ‘meekijken’ omdat deze gemachtigd is gebruik te kunnen maken van de agenda, berichten, webcam, enzovoort. Deze machtigingen kunt u uitzetten. Lees hieronder de softwaretips.

Werkwijze

  • Open het startmenu door linksonder met de linker muisknop op het Windows-icoontje te klikken. 
  • Selecteer de app die u wilt beheren.
  • Klik op de rechter muisknop. Er verschijnt nu een venstertje. Selecteer de optie Meer.
  • Klik vervolgens op App-instellingen. Er opent zich een scherm met Instellingen.
  • In dit scherm kunt u allerlei opties aan- of uitvinken. Zoals bovengenoemde app-machtigingen. Maar ook is het mogelijk de app opnieuw in te stellen, het accuverbruik ervan te controleren of om een app terug te zetten naar de standaardwaarden als hij na aanpassingen niet goed meer werkt.

Bijlagen bij dit bericht