Advieskantoren investeren meer in automatisering

Accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren, aangesloten bij de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en Fiscount, investeren in toenemende mate in ICT. De ICT-kosten stegen afgelopen jaar met 14% ten opzichte van 2018. Dit blijkt uit de Benchmark Kantoorcijfers 2020.

27 oktober 2020 | Door redactie

Het gemiddelde percentage ICT-kosten dat deel uitmaakt van de totale kosten steeg van 5,7% in 2018 naar 6,7% in 2019. Uit de benchmarkresultaten blijkt dat op het gebied van ICT advieskantoren steeds meer investeren in procesautomatisering via scan & herken en inboeken. Maar liefst 75% van de kantoren heeft dit geïntroduceerd bij klanten (65% in 2018) en 8% is ermee bezig of gaat daarmee aan de slag (11% in 2018). Boekhouden in de cloud wordt inmiddels door 84% van de kantoren gebruikt.

Data-analyse, benchmarking en KPI-dashboard 

Nieuwe vormen van dienstverlening, zoals data-analyse, benchmarking en KPI-dashboard, ontwikkelen zich gestaag. Van de deelnemende kantoren heeft 30% KPI-dashboards geïmplementeerd (25% in 2018) en nog eens 17% van de kantoren gaat dat dit jaar of aankomend jaar doen. Van de deelnemende kantoren stelt 82% tussentijdse cijfers op voor klanten. Het grootste deel (93%) doet dit in ieder geval per kwartaal.

Adviessoftware als hulpmiddel 

Ruim driekwart van de kantoren gebruikt inmiddels een vorm van adviessoftware als hulpmiddel, tegen 38% in 2018. Hieruit blijkt dat kantoren bezig zijn met een ontwikkeling: van efficiënter werken en het bijhouden van cijfers naar het daadwerkelijk aan de slag gaan met die actuele cijfers.

Tiende editie van benchmark 

In totaal deden 377 kantoren aangesloten bij NOAB en/of Fiscount mee aan de tiende editie van deze benchmark (pdf). Het doel van de benchmark is om kantoren die aangesloten zijn bij deze organisaties te voorzien van relevante vergelijkingsinformatie. Daarmee krijgen zij inzicht in de eigen cijfers en uitzicht op verbetering.