Financiële malwarepraktijk stijgt en zeker na vakantietijd

30 augustus 2019 | Door redactie

Malware is een programma dat op de achtergrond draait en het internetverkeer onderschept of manipuleert. Malware kan gericht zijn op het stelen van financiële data, digitale valuta en andere online betalingsdiensten. In de eerste helft van 2019 is dit soort schade door malware meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Na de vakantieperiode wordt een extra stijging van cybercrimepraktijken verwacht.

Uit onderzoek blijkt dat in de eerste helft van 2019 7% meer internetgebruikers te maken kregen met malware die gericht was op het stelen van financiële gegevens. Het aandeel zakelijke gebruikers onder de slachtoffers verdubbelde van 15% naar 31% onder in totaal zo’n 430.000 slachtoffers van cybercrime. Een vaak gehanteerde methode was phishing via websites die er echt uitzien alsof ze van een bank zijn, waarop internetgebruikers bijvoorbeeld kaartgegevens achterlaten. Vervolgens wordt deze informatie misbruikt voor eigen financieel gewin. Uit het onderzoek blijkt dat de RTM en Emotet banking Trojan de meest gebruikte Trojaanse paarden in de cybercrimewereld zijn. Vooral financiële instellingen moeten het daarbij ontgelden, maar ook steeds meer consumenten krijgen met deze malware te maken. Voor consumenten geldt bovendien Zbot als grote boosdoener, waarbij persoonlijke gegevens worden ingepikt en transactiegegevens worden overgenomen.

Wees na vakantieperiode extra alert

Het onderzoek is uitgevoerd door cyberbeveiliger Kaspersky. Die waarschuwt ervoor dat juist na de vakantieperiode internetgebruikers minder alert zijn. In die periode stijgt de cybercriminaliteit dan ook sterker. Kaspersky waarschuwt voor het opslaan van wachtwoorden in de browser van Google Chrome. Google Chrome is niet veilig voor malware en via Password Stealing Ware worden ze uit Google Chrome gevist. In de eerste helft van 2019 is het aantal gestolen privégegevens (inloggevens, wachtwoorden en bankgegevens) gestegen naar 940.000, waar dat er in heel 2018 nog maar 600.000 waren.