Ondernemers: geen bezuiniging op aanpak bedrijfsboeven

28 november 2017 | Door redactie

De Tweede Kamer moet de voorgenomen bezuinigingen op de aanpak van criminaliteit tegen ondernemingen blokkeren, vindt MKB-Nederland. De ondernemersorganisatie noemt de kostenbesparingen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid 'kortzichtig'.

MKB-Nederland komt met zijn oproep in de aanloop naar de behandeling van de begroting van J&V. Daarop is voor volgend jaar onder meer een bezuiniging ingeboekt op het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). 
De subsidie voor bijvoorbeeld het Keurmerk Veilig Ondernemen wordt gestaakt. Zo’n keurmerk is een middel om criminaliteit in winkelgebieden tegen te gaan. Ondernemers krijgen training en trekken samen met de gemeente en politie op om de veiligheid in het gebied te verbeteren. Volgens het CCV zelf neemt het aantal vernielingen in winkelgebieden met een keurmerk met een derde af.

Preventie extra belangrijk door opkomst cybercrime

Wat MKB-Nederland betreft is Nederland met de bezuinigingen uiteindelijk duurder uit. Alle kennis en samenwerkingsprojecten die ondernemers en lokale overheden nu hebben ontwikkeld komen dan stil te liggen. De ondernemersvereniging wijst ook op de oprukkende cybercriminaliteit en nieuwe vormen van fraude. Bezuinigen op preventie is dan niet bepaald handig, vindt MKB-Nederland.
Overigens heeft de overheid eerder wel al laten weten dat er een speciaal centrum wordt opgetuigd waar mkb’ers advies kunnen krijgen om digitale boeven buiten de deur te houden. Dat neemt niet weg dat MKB-Nederland de huidige regelingen graag wil behouden. Eerder dit jaar vroeg de organisatie al aandacht voor de bezuiniging op de telefoonlijn waar ondernemers terechtkunnen die te maken krijgen met afpersing.

Bijlagen bij dit bericht

Voorkom acquisitiefraude
E-learning | VideoCollege 19 minuten