Tool helpt verdachte e-mails eruit te vissen

25 januari 2016 | Door redactie

Er zijn nogal wat valse e-mails in omloop. De Fraudehelpdesk heeft in januari al bijna 24.000 meldingen ontvangen. Herkent u zo’n valse e-mail niet, dan kan dit rampzalige gevolgen hebben. Met een nieuwe tool van de Fraudehelpdesk kunt u makkelijk controleren of de ontvangen mail betrouwbaar is.

De Fraudehelpdesk heeft in de eerste maand van dit jaar alleen al bijna 24.000 meldingen van valse e-mails ontvangen. Met deze populaire vorm van cybercrime, de zogenoemde phishingmails, proberen criminelen de ontvangers te verleiden om gevoelige gegevens (denk aan bankgegevens) af te staan of om links of bijlagen te openen waarmee de criminelen malware kunnen installeren.

Een cryptolocker versleutelt het hele netwerk

Een voorbeeld van zulke malware is een zogenoemde cryptolocker, een zware variant van ransomware. Daarmee nemen de criminelen in feite uw netwerk in gijzeling. Cryptoware is een vorm van malware die het hele netwerk van uw organisatie kan versleutelen en het daarmee ontoegankelijk maakt. Cryptoware beperkt zich vaak niet tot de bestanden die op de harde schijf staan. Ook aangesloten USB-sticks, externe harde schijven en bestanden in de cloud zijn niet veilig. De criminelen bieden meestal aan het netwerk weer vrij te geven zodra ze losgeld hebben ontvangen. Of ze zich aan hun woord houden, is echter altijd maar afwachten dus daadwerkelijk losgeld betalen raadt de fraudehelpdesk af.

Controleer verdachte e-mails voordat u ze opent

Ontvang u een e-mail die u niet vertrouwt, dan kunt u met een tool van de Fraudehelpdesk (pdf) controleren of het om een vals e-mail gaat. Door een controle uit te voeren voordat u (verdachte) e-mails opent, verkleint u de kans dat u of uw organisatie de dupe wordt van de slinkse trucs van de internetcriminelen.