Digitalisering betalingsprocessen leidt tot besparing

19 december 2023 | Door redactie

Een kleine twee derde (66%) van financials in Nederland verwacht dat de digitalisering van betalingsprocessen gemiddeld € 5.377 per maand kan besparen. Maar liefst 10% verwacht zelfs een besparing van meer dan € 10.000 per maand. Deze conclusies worden getrokken op basis van recent onderzoek.

Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van uitgavenbeheerder Payhawk, komt naar voren dat de digitalisering van betalingsprocessen op verschillende manieren tijd en kosten kan besparen. Het grootste voordeel van de digitaliseringsslag is dat de vrijgekomen tijd weer kan worden besteed aan taken waar financials voorheen niet aan toe kwamen. Van de deelnemers aan het onderzoek gaf 39% aan dat zij deze tijd aan risicoanalyses (infographic) zouden besteden, op de voet gevolgd door budgetplanning, businessplanning en strategie. Aan elk van deze taken zou 31% van financials meer aandacht willen schenken.

Verbetering van uitgavenbeheer mogelijk
Bijna driekwart (73%) van de financials is van mening dat er binnen hun organisatie een verbetering van uitgavenbeheer mogelijk is. Het grote voordeel van een volledig geautomatiseerd systeem voor uitgavenbeheer is dat financials minder tijd kwijt zijn aan handmatige processen.
Uitgedrukt in concrete cijfers verwacht het gros van financials een besparing van ruim € 5.000 per maand te kunnen realiseren door de digitalisering van betalingsprocessen. Daarnaast denkt 10% meer dan €10.000 te kunnen besparen. En 15% verwacht een besparing van tussen de € 5.000 en €10.000 per maand.  Ook nog eens 19% verwacht tussen € 2.500 en € 5.000 per maand te kunnen besparen. Daarnaast denkt 23% onder de € 2.500 uit te komen als gevolg van de digitalisering van betalingsprocessen.