Financial zet AI vooral in voor financiële prognose

2 april 2024 | Door redactie

Financials zetten artificial intelligence (AI) en machine learning vooral in voor financiële prognoses, inzicht verkrijgen in data en het digitaliseren van routinetaken. Dit blijkt uit onderzoek van Moss, financieel managementplatform voor uitgavenbeheer, onder 250 Nederlandse financials.

Uit recent onderzoek van Moss komt naar voren dat de helft van de financials AI en machine learning inzet voor financiële prognoses (55%) en het verkrijgen van inzicht in data (50%). Voor bijna de helft van de financials (45%) geldt dat AI en machine learning worden gebruikt voor routinetaken. Voorbeelden zijn de digitalisering van gegevens uit papieren facturen en de automatisering van mutaties. Gemiddeld zijn financials nog maar 6,5 uur per week kwijt aan handmatige administratieve werkzaamheden.

Tijd voor strategie

De inzet van AI en machine learning kan financials een hoop tijd besparen doordat handmatige financiële processen worden geautomatiseerd. Financials hebben door digitalisering meer tijd over voor strategische vraagstukken. Het implementeren van AI en machine learning behoort vaak tot een digitaliseringsstrategie. Op dit moment is er bij het merendeel (53%) van financials sprake van een digitaliseringsslag op de afdeling. Voor 38% van de respondenten geldt dat zij bezig zijn met het integreren van AI en machine learning.

Angst voor verlies van baan

Niet alle financials zijn overtuigd van de meerwaarde van AI en machine learning. Een op de drie financials (35%) heeft niet het gevoel van deze ontwikkelingen hun onderneming verder zullen helpen. Ook de investering vooraf (32%) en het ontbreken van kennis over de technologie (29%) zijn redenen om niet aan de slag te gaan met AI en machine learning. Daarnaast geeft bijna de helft (45%) aan zich zorgen te maken over het effect van digitalisering op de bestaanszekerheid van de eigen werkzaamheden. Angst om hun baan te verliezen, is dus voor veel financials een reden om niet met AI en machine learning aan de slag te gaan.