Portaal 'Digitaal aangeven ondernemers' per 1 juli op slot

1 februari 2024 | Door redactie

Ondernemers die gebruikmaken van het portaal 'Digitaal aangeven ondernemers' van de Belastingdienst moeten er rekening mee houden dat dit portaal op 1 juli 2024 sluit. Zij zullen om hun aangiftes te kunnen doen de overstap moeten maken naar Mijn Belastingdienst Zakelijk, of kiezen voor boekhoudsoftware waarmee de aangiftes gedaan kunnen worden of hun aangiftes voortaan laten verzorgen door een belastingdeskundige. Voor deze groep komt er ook een nieuwe compensatieregeling voor de kosten van eHerkenning.

Het portaal 'Digitaal aangeven ondernemers' wordt nu nog grotendeels gebruikt door ondernemers die geen eHerkenning (video) konden aanvragen omdat ze niet ingeschreven zijn/kunnen worden bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zonder KvK-nummer kon namelijk geen eHerkenning aan worden gevraagd. EHerkenning was nodig om te mogen inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Het is sinds 29 januari 2024 echter voor bijna alle ondernemingen mogelijk om eHerkenning aan te vragen zonder een KvK-nummer. Fiscale eenheden voor de BTW kunnen vanaf begin maart eHerkenning aanvragen. Voor belastingdeskundigen die geen KvK-nummer hebben wordt nog een oplossing gezocht.

Portaal gaat op slot

En omdat bijna alle ondernemers nu met eHerkenning aangifte kunnen doen op Mijn Belastingdienst Zakelijk gaat de Belastingdienst het portaal 'Digitaal aangeven ondernemers' per 1 juli 2024 op slot gooien. Ondernemers zullen voor die tijd dus de overstap moeten maken naar of aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk, of kiezen voor boekhoudsoftware waarmee de aangiftes gedaan kunnen worden of hun aangiftes voortaan laten verzorgen door een belastingdeskundige.

Nieuwe compensatieregeling voor kosten eHerkenning

Er is voor de overstappers ook een nieuwe compensatieregeling in de maak voor de kosten van eHerkenning. Verder heeft de Belastingdienst aangegeven dat op 1 juli 2024 ook de beveiligde plek op de website van de Belastingdienst waar ondernemers van buiten de Europese Unie BTW-melding doen voor het EU-BTW éénloketsysteem dicht gaat.