4 mei: vlag eenmalig hele dag halfstok vanwege coronacrisis

1 mei 2020 | Door redactie

Op maandag 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. Deze dag hangt de vlag halfstok. Omdat vanwege de coronacrisis vooral vanuit huis wordt herdacht, is besloten dat de vlag de gehele dag halfstok mag hangen, in plaats van vanaf 18.00 uur.

Normaliter hangt de vlag halfstok op de avond van de Dodenherdenking, tot zonsondergang. In overleg met de ministerraad heeft premier Rutte besloten de vlaginstructie voor 4 mei aan te passen. Dit jaar hangt de vlag eenmalig halfstok van zonsopgang tot zonsondergang. Omdat door het coronavirus geen activiteiten buitenshuis plaatsvinden, mogen mensen de gehele dag de vlag uithangen om vanuit huis zoveel mogelijk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. 

Aangepaste vlaginstructie

Alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid voeren deze 4 mei de gehele dag de Nederlandse driekleur halfstok: het zogenoemde ‘uitgebreid vlaggen’. Gemeenten, provincies en diplomatieke vertegenwoordigers wordt verzocht hetzelfde te doen. Hiervoor gelden de volgende richtlijnen:

  • De lengte van de vlag verhoudt zich tot de breedte als 3:2.
  • Wanneer de vlag is gehesen, mag hij nooit de grond raken. Zorg dus dat de vlaggenstok de juiste lengte heeft.
  • De vlag moet wapperen. Tenzij het niet anders kan, mag de onderste punt van de vlag niet aan de mast worden vastgemaakt.
  • Tussen zonsondergang en zonsopgang mag de vlag niet worden gehesen of blijven hangen. Uitzondering: wanneer de vlag dusdanig verlicht is dat de kleuren goed te zien zijn.
  • Op 4 mei wordt ‘uitgebreid’ gevlagd, dat betekent dat de vlag op alle rijksgebouwen uithangt.
  • Alleen de Nederlandse vlag wordt halfstok gehangen, overige vlaggen niet.

De vlag halfstok hangen

Hijs de vlag eerst vol, om hem daarna langzaam neer te halen, tot het midden van de vlag op de helft van zijn lengte is gekomen. Bind dan de vlaggenlijn vast. Haal de vlag op herdenkingsplaatsen na zonsondergang neer. Hijs de vlag eerst naar de top om hem daarna neer te halen.

Bijlagen bij dit bericht