Ondernemer helemaal klaar met kopieerheffing

26 januari 2017 | Door redactie

Maar liefst 10.000 mkb-ondernemers willen de jaarlijkse factuur van Stichting Reprorecht niet langer betalen. Zij hebben MKB Belangen gemachtigd om namens hen bezwaar te maken tegen de bekende kopieerheffing.

Stichting Reprorecht eist van ondernemingen betaling voor het kopiëren van stukjes uit kranten, tijdschriften en boeken. Reprorecht maakt deel uit van de collectieve beheersorganisaties die makers van bijvoorbeeld muziek en beeld vertegenwoordigen. Zij eisen vergoedingen op voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk. Uit onderzoek van MKB Belangen bleek echter dat minder dan tien procent van alle ondernemers ooit nog een auteursrechtelijk beschermde uitgave kopieert of scant.

Stichting Reprorecht gaat 'kijken' naar overhandigde informatie

Dit was aanleiding voor MKB Belangen om een petitie te starten met het verzoek duidelijk op de factuur te omschrijven waarover de vergoeding verschuldigd is en hoe ondernemers kunnen aangeven niet te kopiëren of scannen. Daarnaast konden ondernemers via de website van MKB Belangen aangeven niet te kopiëren en te scannen. Stichting Reprorecht heeft de 10.000 reacties van ondernemers onlangs in ontvangst genomen en geeft aan ‘graag eerst te kijken naar de overhandigde informatie, alvorens vervolgstappen te ondernemen.’

Collectieve beheersorganisaties zijn geen politie

In BV Rendement 12 van 2016 leest u over de rechten van collectieve beheersorganisaties (dezelfde rechten als de politie hebben ze bijvoorbeeld niet!) en hoe u moet omgaan met de, soms opdringerige, controleurs of de agressieve toon waarmee sommige organisaties betaling van u eisen. Heeft u nog geen abonnement op BV Rendement? Vraag dan hier een proefabonnement aan!