Bedrijfsleven volgt impact coronacrisis nauwgezet

De uitbraak van het coronavirus kan ook Nederlandse ondernemers raken die zakendoen met China. Overheid en ondernemersverenigingen volgen de ontwikkelingen nauwgezet, maar de impact op de bedrijfsvoering lijkt vooralsnog beperkt. Dat kan veranderen als de crisis lang aanhoudt, en de productie in de Volksrepubliek dus voor langere tijd stilligt.

5 februari 2020 | Door redactie

Het nieuwe coronavirus grijpt verder om zich heen. In de strijd tegen verdere verspreiding van corona gaan steeds meer steden, fabrieken en vervoersmiddelen ‘op slot’. Ook verlengen ondernemingen de vakantie van hun personeel, dat al vrij was vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar. In die fabrieken ligt het werk dus voorlopig stil. En daarmee ook de export (infographic).

Economen verwachten nog geen permanente dip

De vraag is welke impact de coronacrisis heeft op de Chinese economie en de internationale handel. Zeker omdat de regio rond de stad Wuhan, waar het virus voor het eerst ontdekt is, een belangrijk logistiek knooppunt is in het land. Ook lijkt de uitbraak op het eerste gezicht niet echt goed voor het consumentenvertrouwen in China.
De economen van de Rabobank verwachten dat de crisis tijdelijk tot een dip leidt in de Chinese economie, maar geen permanente schade oplevert. Als de paniek geluwd is, komt er een inhaalslag, verwachten ze bij de Rabobank. Het economisch bureau van de ING zit op dezelfde lijn.
Rabobank denkt vooralsnog dat de Nederlandse economie vooral indirect geraakt wordt. Dat zit ‘m in een tragere groei van de wereldeconomie en in het effect dat ondernemers en consumenten voorzichtiger worden.

Reisadvies China in de gaten houden

Niettemin kan de transportsector wél een tik krijgen, schrijft Rabobank in zijn commentaar. De Nederlandse organisatie van exporteurs Evofenedex ziet dat gevaar ook. De organisatie vreest dat de verspreiding van het virus de tarieven opdrijft voor lucht- en zeevervoer naar China. Om de situatie in kaart te brengen heeft ook de FME, de vereniging voor technologische ondernemingen, een meldpunt ingericht. Leden kunnen zich melden als zij in de problemen komen door de afsluiting van de regio rond Wuhan.
Ondernemers doen er verstandig aan om het reisadvies voor China in de gaten te houden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert nu om alleen naar het Chinese vasteland af te reizen als dat noodzakelijk is. Ondernemers kunnen ook de Nederlandse Ambassade in Peking raadplegen, of de China-pagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Bijlagen bij dit bericht