Controles Britse douane worden weer strenger

19 april 2024 | Door redactie

Het Verenigd Koninkrijk (VK) scherpt de grenscontroles voor exporteurs van dierlijke of plantaardige producten binnenkort weer verder aan. Vanaf 30 april komen er voor deze producten fysieke controles aan de grens.

Het is alweer ruim 4 jaar geleden dat de Britten de Europese Unie vaarwel hebben gezegd. Maar na het officiële moment van de Brexit moest er nog een hele nieuwe handelsrelatie opgetuigd worden tussen het VK en Europa. Dit betekent onder meer dat er weer nieuwe douanecontroles komen aan de grenzen. De EU heeft al meteen in 2021 volledige grenscontroles ingevoerd, maar de Britten hanteren een 'ingroeimodel'. Daarbij worden de controles dus geleidelijk aan steeds strenger.

Fysieke controles in grensposten

Op 30 april 2024 zetten de Britten weer een stap in dit tijdpad. Sinds februari moeten exporteurs al bijvoorbeeld gezondheidscertificaten overleggen voor levende dieren en dierlijke producten die het VK het label 'medium risk' geeft (een overzicht van de categorieën zijn te vinden op deze Britse website). Eind april wordt dit uitgebreid met fysieke controles van deze productgroepen. Die controles vinden plaats in zogeheten 'border control posts' (BCP), en hoe ingrijpend de checks zijn hangt af van het risico dat de producten met zich meebrengen.

Laatste regels gaan eind oktober in

De laatste stap in het ingroeimodel staat vooralsnog gepland voor 31 oktober 2024. Op dat moment zijn de regels voor Britse grenscontroles dus volledig van kracht, waardoor alle exporteurs vanuit de EU verplicht een zogeheten veiligheidsverklaring moeten gaan indienen. Ondernemingen die exporteren naar het VK wordt geadviseerd om zich hier terdege op voor te bereiden. Meer informatie is onder meer te vinden op de website getreadyforbrexit.eu en op de site van de Nederlandse Douane.

Bijlagen bij dit bericht