Einde voor de dividendbelasting

9 oktober 2017 | Door redactie

Het nieuwe kabinet gaat een streep zetten door de dividendbelasting. Het verdwijnen van deze belasting moet het voor buitenlandse ondernemingen aantrekkelijker maken om zich in Nederland te vestigen. Voor de ondernemingen en particulieren in ons land zal het schrappen leiden tot minder administratie.

Momenteel moet een onderneming 15% dividendbelasting inhouden als deze dividend uitkeert. Hiervoor moet zij ook aangifte doen. Degene die het dividend ontvangt moet dit weer aangeven in zijn aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De al ingehouden dividendbelasting kan dan worden verrekend met de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Het bedrijfsleven wil al een tijdje af van deze belasting omdat de administratie veel tijd kost.

Andere lasten voor bedrijfsleven verhogen

De regeling moet per 2019 gaan verdwijnen. Het schrappen van de dividendbelasting zal de overheid jaarlijks € 1,4 miljard kosten. Dit verschil wil het nieuwe kabinet compenseren door op andere gebieden de lasten voor het bedrijfsleven te verhogen.