Zoeken en vervangen pakt harde returns aan

Heeft u een tekst in Word die stikt van de harde returns, dan hoeft u die niet handmatig te verwijderen. In Word bestaat hier een trucje voor. Met de functie 'Zoeken en vervangen' verwijdert u die vervelende harde returns en sluit uw tekst weer netjes aan. Loop de tekst wel altijd door na het toepassen van 'Zoeken en vervangen'.

23 augustus 2019 | Door redactie

Soms staan er in een tekst die u naar Word kopieert veel harde returns. Wilt u die verwijderen, probeer dan eens de toetsencombinatie [Ctrl] + [F]. U krijgt nu het scherm 'Zoeken en vervangen' in beeld. U kunt ook in tabblad 'Start' onder 'Bewerken' voor 'Vervangen' kiezen om het menu te openen. Om de harde returns een kopje kleiner te maken, klikt u op het tabblad Vervangen. In het veld Zoeken naar: typt u [^]+ [p]. Gebruik geen hoofdletter, want dan werkt het niet! In het veld Vervangen door zet u alleen een spatie. Als u vervolgens op 'Alles vervangen' klikt bent u verlost van de harde returns in het Worddocument.

Zoeken en vervangen soms te efficiënt

De code ^p staat overigens voor het einde van de alinea. Als u de opdracht ^p geeft, wordt er gezocht naar alle plekken in het Word-document waar u op [Enter] heeft gedrukt. Dat betekent dat u voorzichtig moet zijn met deze manier van harde returns verwijderen. Ook de harde returns die u heeft gezet na bijvoorbeeld de titel van een hoofdstuk of in een opsomming zijn verdwenen als u Zoeken en vervangen gebruikt. Controleer daarom altijd of u niet een aantal harde returns wilt terugplaatsen.

Bijlagen bij dit bericht