Zoeken en vervangen pakt harde returns aan

19 januari 2022 | Door redactie

Stikt een tekst in Word van de harde returns, dan hoeven die niet handmatig te worden verwijderd. In Word bestaat hier een trucje voor. Met de functie 'Zoeken en vervangen' zijn die vervelende harde returns te verwijderen en sluit de tekst weer netjes aan. Nalopen van de tekst na het toepassen van 'Zoeken en vervangen' blijft wel wenselijk.

Soms staan er in een naar Word gekopieerde zakelijke tekst (artikel) zeer veel harde returns. Wilt u die verwijderen, kies dan in tabblad 'Start' helemaal rechts voor 'Vervangen' om het menu scherm 'Zoeken en vervangen' te openen. Om de harde returns een kopje kleiner te maken, typt u in het veld 'Zoeken naar:' een accent circonflexe en de letter p. Als volgt dus: ^p. Gebruik geen hoofdletter p, want dan werkt het niet! In het veld 'Vervangen door:' zet u alleen een spatie. Als u vervolgens op 'Alles vervangen' klikt bent u verlost van de harde returns in het Word-document.

Zoeken en vervangen soms té efficiënt

De code ^p staat overigens voor het einde van de alinea. Als u de opdracht ^p geeft, wordt er gezocht naar alle plekken in het Word-document waar u op [Enter] heeft gedrukt. Dat betekent dat u voorzichtig moet zijn met deze manier van harde returns verwijderen. Ook de harde returns die u heeft gezet na bijvoorbeeld de titel van een hoofdstuk of in een opsomming zijn verdwenen als u 'Zoeken en vervangen' gebruikt. Controleer daarom altijd of u niet een aantal harde returns toch wilt terugplaatsen.