De kredietwaardigheid van afnemers bij verzekeringen

1 maart 2022 | Door redactie

Ondernemingen die goederen of diensten op rekening leveren aan zakelijke klanten kunnen een kredietverzekering overwegen. Bij een kredietverzekering betaalt de ondernemer een premie. Is er sprake van wanbetaling, dan keert de verzekeraar het uitstaande bedrag uit en neemt de vordering over. Bij een kredietverzekering speelt de kredietwaardigheid van afnemers een belangrijke rol.

Kredietverzekeraars bepalen de kredietwaardigheid van de afnemers van een onderneming aan de hand van de volgende punten:

  • Insolventie: betalingsonmacht door financiële problemen, faillissement of surseance van betaling. Staat een debiteur er slecht voor, dan zal een kredietverzekeraar hem niet snel accepteren.
  • Calamiteiten: politieke of economische gebeurtenissen (oorlog, opstand), een natuurramp of epidemie kunnen een betaling in de weg staan. Kredietverzekeraars kijken naar landenrisico’s en kunnen een verzekering van een debiteur weigeren.
  • Bancaire en deviezenproblemen: buitenlandse banken zijn niet altijd even betrouwbaar en deviezentekorten zijn mogelijk.
  • Documentair krediet: veel ondernemingen die zakendoen in het buitenland, maken gebruik van het documentair krediet. Daarbij verhandelt een onderneming het pakket van financiële documenten dat de buitenlandse handelstransactie begeleidt. Pas als alle documenten in orde zijn, betaalt de bank van een klant een onderneming.

Voorbeelden van kredietverzekeringen
Er zijn verschillende manieren waarop een onderneming zich kan verzekeren bij een kredietverzekeraar. Enkele voorbeelden zijn de:

  • verzekering per transactie: deze verzekering is interessant als een onderneming af en toe een groot bedrag van een klant ontvangt;
  • verzekering per debiteur: deze verzekering past bij een onderneming die een klant heeft waarvan regelmatig grote bedragen wordt ontvangen;
  • kredietverzekering per land: deze verzekering past bij ondernemingen die voornamelijk zakendoen met klanten uit een of enkele landen;
  • omzetverzekering: bij deze verzekering is de hele omzet van een onderneming verzekerd tegen niet-betalende klanten. Dit is veruit de meest uitgebreide kredietverzekering.

Een kredietverzekering is alleen mogelijk bij leveringen aan zakelijke klanten. Ondernemingen die een kredietverzekering hebben afgesloten, moeten zich nog inzetten om continu de kredietwaardigheid van de afnemers te controleren.

Bijlagen bij dit bericht

Verzekeringen
E-learning | VideoCollege 23 minuten