Dienstverleners boeren nog steeds goed

Bij de administratieve dienstverlening, waaronder de accountancy, de belastingadvisering en de administratie, lag de omzet in het derde kwartaal van 2019 5,1% hoger dan een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van kwartaalcijfers.

10 december 2019 | Door redactie

Vorig kwartaal was de omzet 6,7% groter dan een jaar eerder. In de periodes daarvoor, vanaf het eerste kwartaal van 2018, was dat elk kwartaal ongeveer 5%. De zakelijke dienstverlening in brede zin zet sinds 2013 elk kwartaal meer om dan een jaar eerder. Het verschil tussen dezelfde kwartalen in twee opeenvolgende jaren wordt wel kleiner.

Ondernemersvertrouwen lager 

Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners is gedaald naar een waarde van 7,4. Een kwartaal eerder was dit nog 15,3. De laatste keer dat het ondernemersvertrouwen lager was dan 7,4 was in het vierde kwartaal van 2014.

Tekort aan personeel 

Van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening ziet 35% een tekort aan personeelskrachten als grote belemmering voor de activiteiten, evenals de twee voorgaande kwartalen. Van alle branches is het personeelstekort in de zakelijke dienstverlening het grootst.

Kwartaalcijfers zakelijke dienstverlening 

Andere belangrijke kwartaalcijfers van de IT- en zakelijke dienstverleners van het CBS zijn: 

  • De omzet van de IT-dienstverleners was 6,4% hoger dan een jaar eerder.
  • Bij de uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was de omzet 4% hoger dan een jaar eerder. De laatste keer dat het verschil in omzet lager was dan 4% is 30 kwartalen geleden, in het tweede kwartaal van 2013 (1,2%).
  • Bij de architecten lag de omzet 10,4% procent hoger, een aanzienlijk grotere omzetontwikkeling dan de 3,4% in het tweede kwartaal.
  • De omzetten van ingenieursbureaus lagen aanzienlijk hoger dan een kwartaal eerder: 9,3% tegenover 5,8%.