Geen Europese regelgeving voor crowdfunding

10 mei 2016 | Door redactie

Hoewel crowdfunding in de Europese Unie steeds populairder wordt als alternatieve bron van financiering, halen organisaties nagenoeg nooit geld op in andere lidstaten. De Europese Commissie ziet daarom nog geen noodzaak voor Europese regelgeving voor crowdfunding.

De Europese Commissie (EC) heeft onderzoek gedaan naar de rol van crowdfunding voor de financiering van ondernemingen. De EC constateert dat crowdfunding nog relatief klein is maar snel groeit. In 2015 haalden Europese ondernemingen € 4,1 miljard aan financiering op via crowdfunding (tools), in vergelijking met € 1,6 miljard in 2014. Uit het onderzoek van de commissie blijkt echter dat ondernemingen alleen geld ophalen bij de crowd in de lidstaat waar ze zelf gevestigd zijn. Hoewel de EC in principe streeft naar één grote interne kapitaalmarkt, ziet ze nog geen reden om crowdfunding op Europees niveau te reguleren.  De EC wil dit over laten aan de nationale overheden. De EC concludeert in haar rapport (pdf) dat dit in de toekomst nog wel kan veranderen.

Crowdfunding loopt in 4% mis

Ook in Nederland maakt crowdfunding de afgelopen jaren een flinke groei door. Uw organisatie kan via verschillende platformen geld lenen van grote groepen particulieren om zo uw investeringsplannen (tool) te financieren. Dit is echter niet zonder risico. Uit onderzoek van vergelijkingssite Fundwijzer blijkt dat tot nu toe zo’n 4% van de crowdfundprojecten niet volledig terugbetaald wordt. Omdat particuliere investeerders hier risico lopen, heeft het kabinet aangekondigd de regels voor crowdfunding in Nederland aan te scherpen.