Waakhond AFM blaft harder bij crowdfunding

4 augustus 2017 | Door redactie

Geld ophalen via crowdfunding is een snel groeiende business in Nederland. Toch is het niet alleen goud wat er blinkt bij deze vorm van financiering. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil daarom dat crowdfundingplatforms zich aan strengere regels gaan houden. Investeerders hebben volgens de AFM namelijk niet altijd een compleet overzicht.

Eerder heeft de AFM al aangegeven dat ze wettelijke regels wil laten meegroeien met het succes van crowdfunding (tools) bijvoorbeeld door er in de Wijzigingswet financiële markten 2019 een concreet kader voor op te nemen. Maar nu al schrijft de AFM een aantal verscherpte maatregelen voor. Eén daarvan is dat alle belangrijke informatie over een project 48 uur van tevoren beschikbaar is voordat de inschrijvingstermijn voor investeerders opent. Daardoor kunnen geldschieters zich beter en langer verdiepen in een crowdfundproject en ook de consequenties van hun alternatieve financiering (tool) beter overzien. De AFM erkent dat investeerders vaak snel beslissen of ze gaan financieren, maar dat komt ook doordat ze door de openstellingstermijn daartoe gedwongen worden.

AFM verwacht meer acties van crowdfundingplatforms

Daarnaast verwacht de AFM dat de crowdfundingplatforms betere bescherming gaan bieden aan investeerders, om te voorkomen dat zij door een te gulle hand in de problemen raken. Ook verwacht de AFM dat de crowdfundingplatforms (tool) over de brug komen met een lijst van wanbetalers. Het gaat dan om een zwarte lijst van crowdfunders die de investeringen niet meer kunnen terugbetalen. De AFM had hier al eerder om gevraagd. De nu door de AFM voorgeschreven maatregelen zijn op dit moment overigens nog niet in een wettelijk kader ingebed.