Webversie WhatsApp beveiligd met vingerafdruk of gezichtsscan

De komende weken voegt WhatsApp een extra beveiligingslaag toe voor het inloggen op de webversie van de app. Gebruikers die hun smartphone hebben beveiligd met een vingerafdruk of gezichtsscan, moeten die ook gebruiken om in te loggen bij WhatsApp op een computer.

4 februari 2021 | Door redactie

Met WhatsApp Web of WhatsApp Desktop kunnen gebruikers de berichten van de app op hun smartphone ook op de computer lezen en bekijken. Eerder gebeurde het inloggen met een QR-code, maar na een nieuwe update moeten gebruikers vooraf inloggen met biometrische gegevens. Dit geldt alleen voor mensen die hun smartphone al ontgrendelen met een vingerafdruk of gezichtsscan.

Extra beveiligingslaag

Volgens Facebook, het moederbedrijf van WhatsApp, wordt het gebruik van WhatsApp op een computer veiliger door vooraf in te loggen met biometrische gegevens. Wanneer een gebruiker wil inloggen via zijn smartphone, ontvangt de melding 'Een apparaat koppelen'. Nadat de gebruiker met een vingerafdruk of gezichtsscan heeft ingelogd, verschijnt de bekende QR-code op de computer. Deze code moet met de camera-interface van WhatsApp-app op de smartphone gescand worden om de berichtendienst in de browser op de computer te openen. 

Toegang tot biometrische gegevens

Op Android toestellen die ontgrendelen met biometrische gegevens en op iPhones met iOS 14 en Face ID of Touch ID, wordt het nieuwe beveiligingssysteem automatisch ingeschakeld. De verwerking van de gegevens vindt alleen plaats op de telefoon zelf en gegevens worden niet gedeeld, volgens WhatsApp. WhatsApp krijgt geen toegang tot de vingerafdrukken en gezichtsscans, volgens Facebook.