ChatGPT: kansen en gevaren momenteel hand in hand

22 juni 2023 | Door redactie

De wereld is in de ban van ChatGPT, de zelflerende software die teksten kan genereren die vaak niet van ‘echt’ (lees: menselijke hand) te onderscheiden zijn. Sommige professionals vragen zich af of hun baan op de tocht staat, terwijl anderen het juist als grote kans zien.

Veel werknemers van Nederlandse organisaties werken in een situatie waar regels of richtlijnen ontbreken voor het gebruik van artificiële intelligentie-tools (AI). Regulering en handhaving voor AI kan wel hard nodig zijn (artikel), want na de introductie van het slimme stuk gereedschap ChatGPT werd wereldwijd in zo’n twee maanden tijd al de grens van 100 miljoen gebruikers bereikt. En dat aantal groeit dagelijks nog flink.

Implementeren in werkprocessen

ChatGPT is een technologische ‘gamechanger’. De software blijkt handig voor gebruik op de werkvloer, en steeds meer organisaties onderzoeken of en hoe zij de mogelijkheden van het hulpmiddel kunnen implementeren in de werkprocessen. Het is immers mogelijk om er simpele teksten, maar ook projectplannen (tool), strategische concepten en innovatieve ideeën helder mee op papier te zetten. Suggesties aandragen voor het optimaliseren van bestaande zakelijke teksten (artikel) gaat ChatGPT ook goed af. Er zijn dan ook uiteenlopende beroepsgroepen, van journalisten (reportages) en juristen (pleidooien) tot programmeurs (algoritmes), die zich afvragen of hun baan door de zelflerende software op de tocht staat.

Informatiesessie

Als er al regels bestaan in de organisatie voor toepassing van AI-hulpmiddelen, is vaak niet helder wie daar precies gebruik van maakt, en wat daarvan het gevolg is, of kan zijn. Dat is dus een eerste stap voor werken met AI. Ondertussen is wel duidelijk dat de resultaten van het gereedschap niet altijd even betrouwbaar zijn. Organisaties zullen dus enige voorzichtigheid moeten betrachten. Het is vooral een goede zaak om open over het gebruik en de (kwalitatieve) uitvoer van dergelijke slimme programma’s te communiceren, en die vooral niet in het geniep in te zetten. Misschien kan het management van uw organisatie voor werknemers een informatiesessie over (het gebruik van) ChatGPT beleggen?