Het Nederlandse postzegelsysteem op de schop

6 juli 2010 | Door redactie

Sinds 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding meer op de Nederlandse postzegels, maar wordt het portret van de koningin geflankeerd door een 1 of een 2. Voor post die u binnen Nederland wilt verzenden tenminste. Voor buitenlandse poststukken zijn ook nieuwe zegels geïntroduceerd.

Voor binnenlandse post zijn er sinds 1 juli postzegels met een 1 of een 2. Brieven tot 20 gram moeten de postzegels met een 1 krijgen. Op post die tussen de 20 en 50 gram weegt moet u een postzegel met een 2 plakken. De postzegel met een 1 vertegenwoordigt vooralsnog de waarde € 0,44 en de postzegel met een 2 die van € 0,88. U kunt nog steeds meerdere postzegels op een brief plakken, mocht dat nodig zijn. Eén van de voordelen van dit systeem is dat de postzegels niet vervangen hoeven te worden bij tariefstijgingen waardoor u niet meer hoeft bij te plakken als u nog oude zegels wilt gebruiken.

Decemberzegels blijven bestaan

Ook aan de goedkopere decemberzegels is gedacht. In de maand december stuurt u met uw onderneming waarschijnlijk de nodige kerstkaarten. U kon dan altijd gebruikmaken van de goedkopere postzegel: de decemberzegel. Die blijft bestaan maar krijgt ook een andere aanduiding. Op deze postzegels staat voortaan ‘december’ in plaats van een bedrag. Gooi niet uw oude decemberpostzegels weg, want deze blijven bruikbaar.

Post naar het buitenland

Als u brieven wilt versturen naar andere Europese landen, is daar ook een nieuwe zegel voor: een zegel met 'Europa 1' erop. Als u post wilt versturen naar een land buiten Europa, plakt u een zegel met 'wereld 1'. Deze postzegels kosten vooralsnog evenveel als voorheen: € 0,77 voor een Europa-zegel en € 0,95 voor een wereldzegel.
Gelukkig is er geen man overboord als u geen speciale buitenlandzegels heeft. Het is namelijk ook mogelijk om de Nederland-zegels te gebruiken, al bent u dan wel wat duurder uit. Voor post binnen Europa moet u twee keer zo veel Nederland 1 postzegels plakken als Europa 1 postzegels. Voor brieven naar elders ter wereld moet u drie maal zo veel Nederland 1 postzegels plakken als Wereld 1 postzegels. Bovendien moet u bij buitenlandse poststukken een priority-sticker op de envelop plakken. Deze kunt u gratis krijgen bij het postkantoor of bestellen via de website van TNT Post.