Poging om clichébeeld van de secretaresse te ontkrachten

27 februari 2020 | Door redactie

Het beeld van de secretaresse die afspraken maakt aan de telefoon, koffie haalt en dossiers opbergt, hoort meer thuis in een serie als Mad Men dan in de huidige realiteit. In het Amsterdamse laten sommigen daarom een tegengeluid horen: Nationale Secretaressedag heet daar Thank You Assistant Day.

Wie zich niet al de haren uit het hoofd trok om de archaïsche term ‘secretaresse’, kan nu beter stoppen met lezen. Uit een onderzoek onder mannelijke studenten van de TU Delft  blijkt namelijk dat zij een zeer clichématig beeld hebben van deze beroepsgroep. Let wel: het gaat hier om studenten, millennials en generatie Z, geen grijze babyboomers. De studenten denken dat secretaresses zich voornamelijk bezighouden met kopiëren, telefoneren en – geen grap - ‘het hebben van affaires’.

Secretaresses zijn niet per se vrouw

Om aan te tonen dat dit beeld nogal achterhaald is en onze Nationale Secretaressedag niet inclusief of internationaal is, hebben een aantal general managers en partners van prominente hotels in Nederland ‘Thank You Assistant Day’ in het leven geroepen.
Bovengenoemde general managers en hun partners vinden dat ‘assistants’ keihard werken, belangrijke taken verrichten en onmisbaar zijn voor het goed verlopen van de werkdag. Het woord secretaresse is vrouwelijk, terwijl een assistent zowel een man als een vrouw kan zijn. De general managers en hun zakenpartners vinden de term ‘assistent’ dan ook beter op zijn plaats, want gender neutraal.

Tegengeluid voor Secretaressedag

Zowel office managers als PA’s en (directie)secretaresses als management assistenten; ze moeten allemaal in het zonnetje gezet worden op Thank You Assistent Day. Zo wordt deze dag een tegengeluid voor Nationale Secretaressedag.
Thank You Assistent Day wordt net als Nationale Secretaressedag, gevierd op 16 april 2020 in Novotel Amsterdam City op de Zuidas. Er zal een ontbijt worden geserveerd, er komen sprekers en er is een prijzenslag.