31 januari 2020 is de nieuwe uiterste 'Brexit-dag'

Nog maar één dag te gaan tot aan de Brexit?! Oh nee, toch niet. De Britten gaan eerst naar de stembus, en wel op 12 december 2019. Waarbij sommige partijen aan de kiezer vragen of die hele Brexit eigenlijk wel door moet gaan. Voorlopig is er dus nog even lucht voor ondernemingen en organisaties die hun voorbereiding nog niet helemaal op orde hadden.

30 oktober 2019 | Door redactie

Eigenlijk zou 31 oktober 2019 dé dag moeten worden voor de Brexit. Sinds Boris Johnson het stokje van Theresa May overnam als premier bazuinde hij het overal rond: op 31 oktober zijn de Britten vertrokken uit de Europese Unie, mét of zónder goedgekeurde deal. Maar uiteindelijk wordt de soup toch niet zo heet gegeten. De nieuwe uiterste Brexit-datum is daarom (voorlopig) 31 januari 2020.

Wat ook kan: stekker uit Brexit

Johnson stuurde de afgelopen dagen aan op nieuwe verkiezingen en dinsdag kreeg hij daar steun voor in het Britse Lagerhuis. De Britten mogen daarom op donderdag 12 december 2019 een nieuw parlement gaan kiezen. Johnson hoopt op een groter mandaat van de kiezer om de Brexit nu eindelijk eens voor elkaar te boksen. Momenteel komen de plannen van de premier op zijn zachtst gezegd niet echt goed uit de verf in de politiek.
Oppositiepartij Labour wijst de kiezer er vast op dat er nu een mogelijkheid is om het land te hervormen. Een kans die ‘één keer in een generatie’ voorbijkomt. De Schotse SNP en de Liberal Democrats zien de verkiezingen als een mogelijkheid voor een nieuwe regering die de stekker trekt uit het hele Brexit-proces.

EU geeft Britten uitstel tot 2020

Het is Johnson onlangs wel gelukt om nieuwe afspraken te maken over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Die deal heeft al goedkeuring van het Lagerhuis, maar de parlementariërs waren het niet eens met het tempo waarin Johnson de bijbehorende wetgeving door het parlement wilde loodsen. Dus moest Johnson mokkend uitstel vragen bij de EU. De lidstaten hebben de Britten nu tot en met 31 januari 2020 de tijd gegeven om de nieuwe afspraken goed te keuren en alsnog te vertrekken. Door de aangekondigde verkiezingen gebeurt er in het Lagerhuis voorlopig verder niets met de nieuwe deal. Maar ondernemers en organisaties die zakendoen met de Britten weten nu dus wel enigszins hoe de afspraken er straks uit komen te zien en kunnen hun voorbereiding daar op afstemmen. Zie hiervoor ook het artikel Vragen over: voorbereiding op de Brexit.

Bijlagen bij dit bericht

Factureren met BTW-berekening
E-learning | VideoCollege 24 minuten