Vraag op tijd artikel 23-vergunning aan!

21 januari 2019 Door redactie

De Belastingdienst heeft ondernemers, die daar volgens hem voor in aanmerking komen, in een brief gewezen op de mogelijkheid om een artikel 23-vergunning aan te vragen in verband met de Brexit.

Voert een ondernemer goederen in die van buiten de EU komen, dan moet hij in principe bij de douane BTW afrekenen en de voorbelasting in zijn eigen aangifte aftrekken. De wetgever heeft echter een regeling in het leven geroepen, de zogenoemde artikel 23-vergunning, waardoor een ondernemer die in het bezit is van zo’n vergunning de BTW over de geïmporteerde goederen in zijn eigen BTW-aangifte (tool) kan aangeven en ook meteen de voorbelasting hierin kan aftrekken. Er is dan dus geen voorfinanciering meer nodig.

Brief van de Belastingdienst

Voor ondernemers die regelmatig goederen importeren uit het Verenigd Koninkrijk is het verstandig, ook al is de uitkomst van het Brexitplan nog niet duidelijk, om een artikel 23-vergunning aan te vragen bij de Belastingdienst. De fiscus heeft dan ook ondernemers, van wie hij weet dat die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk, een brief gestuurd waarin hij hen wijst op de mogelijkheid om een vergunning aan te vragen.

Voorwaarden voor vergunning

Ondernemers komen voor een artikel 23-vergunning in aanmerking als:

  • zij in Nederland wonen of daar zijn gevestigd;
  • zij regelmatig goederen importeren uit niet-EU-landen;
  • zij een aparte administratie bijhouden, waaruit blijkt hoeveel BTW  zij bij import moeten betalen.

In de brief geeft de fiscus aan dat als het aanvraagformulier door de ondernemer vóór 1 februari 2019 wordt opgestuurd, hij van de Belastingdienst vóór 29 maart 2019 een reactie krijgt. Ondernemers kunnen hier nagaan welke gevolgen een Brexit voor hun bedrijf kan hebben.

 

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Internationaal ondernemen en Brexit?

Janneke Braat

senior advocaat Ondernemings- en Insolventierecht

Marxman Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar