Let op de contractstermijnen van verzekeringen

7 juli 2023 | Door redactie

Zakelijke verzekeringen zijn van groot belang voor ondernemers. Toch is het goed om gedurende het hele jaar alert te blijven op uw verzekeringen. Zijn ze allemaal nog nodig of kan uw organisatie kosten besparen? Verlopen ze en hoe zit het met de verlenging? En houdt u de melding over de verlenging goed in de gaten?

Ondernemen is niet zonder risico’s. Het is niet mogelijk om alle risico’s uit te sluiten, maar met de juiste verzekeringen (verdiepingsartikel) zijn risico's wel voor een groot deel in te dekken. Wordt een organisatie bijvoorbeeld slachtoffer van een cyberincident of is er schade door brand in het pand, dan kunnen de kosten fors oplopen. Met de juiste verzekeringen zijn deze kosten gedekt. Maar als een verzekering eenmaal gesloten is, is het niet simpelweg achterover leunen. Het is verstandiger de verzekeringen die voor de organsiatie zijn afgesloten van tijd tot tijd onder de loep te nemen.

Contractstermijnen van verzekeringen

Verzekeraars mogen een organisatie contractstermijnen voor drie jaar aanbieden. De verzekeraar mag ook afwijken van de contractstermijn van drie jaar en u een contract voor langere periode aanbieden. Maar dit mag alleen met toestemming! Verlengen van de verzekering mag ook. Uitgangspunt is dat als de verzekering na afloop van de contractstermijn voorziet in een stilzwijgende verlenging, deze verlenging (maximaal) 12 maanden bedraagt, tenzij uitdrukkelijk anders wordt overeengekomen. Als de verzekering met 12 maanden is verlengd, heeft de organisatie het recht de overeenkomst op elk gewenst moment op te zeggen met een opzegtermijn van maximaal een maand. Bovendien moet een organisatie door de verzekeraar minimaal een maand van te voren over de verlenging zijn geïnformeerd, zo is te lezen in de Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen bij particuliere en zakelijke schade- en inkomensverzekeringen (pdf). Dit soort alarmeringen zijn altijd een goed moment om na te gaan of de verzekering nog steeds nodig is. Op verzekeringen zijn soms kostenbespartingen mogelijk. Vergeet bijvoorbeeld de bijkomende kosten van de assurantiebelasting niet (zie ook deze Vraag en Antwoord).

 

 

Bijlagen bij dit bericht