Definitief herstelkader derivaten gepubliceerd

20 december 2016 | Door redactie

De maximale coulancevergoeding voor gedupeerde ondernemingen met een renteswap blijft gemaximeerd op € 100.000. Ondernemingen die bij bijzonder beheer zitten, krijgen voorrang bij de deelname aan het herstelkader.

Dat blijkt uit het definitieve herstelkader dat de onafhankelijke derivatencommissie na enige vertraging heeft gepubliceerd. De banken gaan de dossiers van de betreffende ondernemingen nu herbeoordelen en eventueel een aanbod doen voor herstel, dus inclusief een coulancevergoeding. De derivatencommissie wijst er wel op dat als een onderneming instemt om het rentederivaat af te wikkelen via het stappenplan van het herstelkader, de bank hiermee finale kwijting verleend wordt. Een onderneming kan dus niet later alsnog naar de rechter stappen. Het is dus nog maar de vraag of het verstandiger is om het aanbod van de bank aan te nemen of alsnog naar de rechter te stappen.

Herstelkader beter uitvoerbaar

Het volledige herstelkader (pdf) was eerder al in juli 2016 gepubliceerd, maar is na consultatie met de banken en belangenorganisaties aangepast om het herstelkader beter uitvoerbaar te maken. De bedragen waarop gedupeerde mkb-ondernemingen maximaal recht hebben, zijn niet gewijzigd.