Financiële bijsluiter stopt: wat betekent dit?

10 mei 2017 | Door redactie

Demissionair minister Dijsselbloem van Financiën heeft onlangs een internetconsultatie geopend over het vervallen van de financiële bijsluiter. Een standaarddocument met essentiële informatie zal de financiële bijsluiter per 1 januari 2018 vervangen.

In de Nederlandse wet staat dat organisaties die complexe financiële producten aanschaffen via een financiële bijsluiter geïnformeerd moeten worden over de risico’s (tool) van dit product. Wat er precies in deze bijsluiter moet staan blijkt uit het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen en het Besluit bestuurlijke boetes financiële sector. Als gevolg van een nieuwe Europese verordening komt de financiële bijsluiter te vervallen per 1 januari 2018.

Standaarddocument vervangt financiële bijsluiter

Omdat Europese verordeningen rechtstreeks doorwerken in nationale wetgeving, staat het vervallen van de financiële bijsluiter nu al vast. De Eerste en Tweede Kamer hoeven dus niet te stemmen over dit besluit. Derdepijlerpensioen (tool) valt buiten de nieuwe Europese verordening. Dit betekent dat er hiervoor wel een financiële bijsluiter wordt verstrekt. Er is een internetconsultatie geopend waarin gereageerd kan worden op het vervallen van de financiële bijsluiter. Deze consultatie sluit op 30 mei 2017. De ingezonden reacties worden gebruikt om het beëindigen van de financiële bijsluiter zo goed mogelijk te laten verlopen. Organisaties die per 1 januari 2018 verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten, (beleggings)verzekeringen of beleggingsobjecten afsluiten of hierover adviseren, krijgen met de nieuwe regelgeving te maken.