Financieringsinstrumenten van overheid populair

5 februari 2015 | Door redactie

Ondernemingen hebben in 2014 veel gebruikgemaakt van financieringsinstrumenten en garantieregelingen van de overheid. Door deze regelingen krijgen ze vaker de financiering rond voor hun plannen, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken.

De overheid heeft verschillende regelingen in het leven geroepen om de financiering van het mkb te verbeteren. De Borgstelling MKB Kredieten (BMKB) en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) zijn hiervan de belangrijkste. Bij de BMKB staat de overheid borg voor een deel van de financiering die ze aan u verleent. De overheid stond via de BMKB in 2014 voor € 372 miljoen borg, in tegenstelling tot de € 344 miljoen in 2013. Deze stijging is voor een deel te danken aan de tijdelijke verruiming van de borgstelling. U las hier al over in het bericht ‘ Verruiming Borgstelling MKB-kredieten in 2014’.

Alle instrumenten meer gebruikt

Met de GO krijgen banken overheidsgarantie voor de helft van leningen als die groter zijn dan de leningen die onder de BMKB vallen. Het gaat hierbij om een leenbedrag tot maximaal € 150 miljoen, dus een maximale garantie van € 75 miljoen. Ook deze regeling zat in de lift. De overheid stond in 2014 voor € 109 miljoen garant, waar dit in 2013 nog voor € 62 miljoen was. Ook microfinanciering via Qredits nam toe. In 2014 werd voor € 18,6 miljoen gefinancierd, € 2,2 miljoen meer dan het jaar daarvoor. De grotere MKB-kredieten via Qredits (tot maximaal € 150.000) waren bij elkaar goed voor € 9,1 miljoen. 

Ook gebruikmaken van deze regelingen?

MKB AdviesdeskBent u benieuwd of uw bv ook kan profiteren van deze regelingen, dan kunt u dit als Premium-abonnee vragen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!