Kleinbedrijf zoekt geld voor groei en verduurzaming

27 juni 2023 | Door redactie

Veel kleinere ondernemingen hebben een sterke behoefte aan financiering. Enerzijds om te kunnen groeien, anderzijds om ambities op het gebied van duurzaamheid te kunnen verwezenlijken. Dit is te lezen in de tiende Kleinbedrijf Index (KB Index), een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool van Utrecht onder meer dan 1.000 ondernemers in het kleinbedrijf.

Het ondernemersvertrouwen is zeer positief, zo is te lezen in de nieuwste KB Index (pdf). Veel ondernemingen in het kleinbedrijf verwachten betere omzetten in de tweede helft van 2023. Ook is de helft van de ondernemingen aan het groeien. Verder herstelt 33% van de ondernemingen van de gevolgen van crises, waaronder de coronapandemie, en is het aantal opheffingen gedaald, van 5% naar 4,4%.

Kapitaalbehoefte boven de 40%

De kapitaalbehoefte in het kleinbedrijf ligt de afgelopen kwartalen boven de 40%. Dit komt vooral door het aantal ondernemingen dat groeit en de behoefte aan verduurzaming. Zo wil 60% van de ondernemingen investeren in energiebesparing. De behoefte aan kapitaal is significant hoger in de technische sector (54%) en veel lager bij de zakelijke dienstverlening (31%) en de culturele sector (21%). Uit het onderzoek komt ook naar voren dat slechts 5% van de ondernemers de afgelopen 12 maanden gebruikmaakte van subsidies. Dit komt mede doordat subsidies pas worden vergoed nadat de onderneming zelf eerst de investering heeft bekostigd. Daarnaast weten nog maar weinig ondernemers (4%) de weg te vinden naar goedkope leningen voor verduurzaming.

Subsidies en rente

In de KB Index worden enkele aanbevelingen gedaan. Zo wordt er gepleit voor een eenvoudigere subsidieaanvraag, waarbij de ondernemer via een depotstelling niet zelf de energiebesparende maatregelen hoeft voor te financieren. Ook wordt het idee geopperd voor een landelijke laagrentende lange lening voor energiebesparingen. Daarnaast zullen gemeenten vaker met ondernemers in gesprek moeten gaan over de levensvatbaarheid van hun onderneming. Op dit moment kan namelijk 47% van ondernemers niet of nauwelijks rondkomen. Vaak zal er directe inkomenssteun nodig zijn, maar er is ook behoefte aan begeleiding en omscholing naar de arbeidsmarkt.

Bijlagen bij dit bericht