Vaste vergoeding bij bedrijfsongeval in de maak

17 augustus 2015 | Door redactie

Als een werknemer bij een bedrijfsongeval gewond raakt of overlijdt, moet uw onderneming mogelijk een vaste vergoeding gaan betalen aan zijn naasten. Dat staat in het wetsvoorstel over affectieschade dat onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft een wetsvoorstel (pdf) naar de Tweede Kamer gestuurd over een vaste vergoeding voor zogenoemde affectieschade. Het voorstel geldt voor nabestaanden van slachtoffers die zijn overleden en voor naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel ten gevolge van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is. Bij een bedrijfsongeval waarvoor uw onderneming aansprakelijk is, bent u dus degene die de vergoeding aan de naasten of nabestaanden moet betalen. 

Niet iedereen krijgt schadevergoeding

De vaste vergoeding geldt in principe alleen voor de partner van het slachtoffer, de kinderen en de ouders, tenzij er sprake is van een bijzondere situatie. De vergoeding is altijd een vast bedrag tussen de € 12.500 en € 20.000. De bedragen die in het voorstel opgenomen zijn, zijn als volgt:

2015-08-17 - Bedragen affectieschade.PNG