Financials worstelen met totaaloverzicht van uitgaven

8 januari 2024 | Door redactie

Ruim een op de drie financials (36%) heeft moeite met het krijgen van een totaalbeeld van uitgaven binnen de organisatie. Dit komt mede door een gebrek aan inzicht in de uitgaven van collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van Moss, financieel managementplatform voor uitgavenbeheer, onder 560 finance professionals.

Uit onderzoek van Moss blijkt dat niet alleen financials maar ook managers behoefte hebben aan een totaalbeeld van bedrijfsuitgaven. Meer dan de helft (58%) van financials krijgt het verzoek van het management om realtime inzicht (verdiepingsartikel) te geven in de bedrijfsuitgaven. Het inzicht krijgen in financiële data wordt door vier op de tien financials (39%) gezien als een dagtaak. Bijna de helft (46%) van de respondenten geeft aan vaker te moeten rapporteren dan een paar jaar geleden. Op dit moment rapporteert 39% van financials maandelijks. Gevraagd naar hoe vaak zij dit zouden willen doen, antwoordt 44% van de respondenten dat hun voorkeur uitgaat naar maandelijkse rapportages. Veel financials zijn dus tevreden over de frequentie.

Tools voor uitgaven

Voor het in kaart brengen van uitgaven, gebruiken financials naast accountingsoftware vooral de volgende tools:

  • spreadsheetprogramma’s, zoals Excel (49%);
  • facturatietools (36%);
  • declaratietools (34%).

Nog steeds maakt 15% gebruik van pen en papier. Daarnaast maakt 11% geen gebruik van andere tools naast accountingsoftware.

Realtime inzicht voor management

Door een gebrek aan digitalisering kost het menig financial veel tijd om realtime inzicht te kunnen geven in de uitgaven van de organisatie. Overstappen naar digitale tools (toolbox) leidt ertoe dat data makkelijk beschikbaar zijn. Zo is het management sneller op de hoogte van de uitgaven en is er sprake van realtime inzicht voor zowel het management aals de finance professional. Daarnaast ontstaat er beter inzicht in het uitgavenpatroon, neemt het risico op cashflowproblemen af en komt er voor financials meer tijd vrij voor andere werkzaamheden.

Bijlagen bij dit bericht