Meeste boekhoudsoftware in Nederland via de cloud

21 juni 2022 | Door redactie

De cloud is de norm voor boekhoudsoftware in Nederland. Deze conclusie trekt onderzoeksbureau GBNED in de 'Gids boekhoudsoftware 2022'. In deze publicatie wordt voor het achtste jaar op rij alle standaard boekhoudsoftware in Nederland onder de loep genomen.

In de gids is te lezen dat in het segment ‘zzp en klein mkb’ 29 van de 35 aangeboden boekhoudpakketten via de cloud (artikel) worden aangeboden. In het segment ‘mkb’ is dit het geval voor 15 van de 21 boekhoudpakketten. In het segment ‘grote bedrijven’ kunnen alle acht boekhoudpakketten via de cloud lopen. Zes van de acht pakketten kunnen ook nog lokaal worden geïnstalleerd. 

Automatische bankkoppelingen mogelijk

Een andere belangrijke conclusie uit het rapport is dat de functionaliteit voor automatische bankkoppelingen het afgelopen jaar het hardst is gegroeid. Tot voor kort waren automatische bankkoppelingen alleen mogelijk voor een beperkt aantal softwarepakketten. Daarbij hadden de grootbanken een flinke vinger in de pap. Door de komst van de nieuwe PSD2-rekeninginformatiediensten zijn automatische bankkoppelingen nu mogelijk voor alle software voor boekhouden. Door deze ontwikkeling bieden nu 26 van de 35 boekhoudpakketten in het segment ‘zzp en klein mkb’ hun klanten een automatisch bankkoppeling aan. In het segment ‘middelgroot’ kan dit zelfs voor 18 van de 21 boekhoudpakketten. 

UBL en RGS ook ondersteund

In de publicatie wordt ook vermeld dat alle pakketten facturen kunnen versturen in zowel pdf- als in UBL-formaat. Universal Business Language (UBL) is de internationale standaard voor het elektronisch uitwisselen van bedrijfsdocumenten. Ook op het gebied van het Referentiegrootboekschema (RGS), een omvangrijk uniform grootboekrekeningschema dat rapportages vanuit de boekhouding moet vereenvoudigen, waren er ontwikkelingen. In het segment ‘zzp en mkb’ is de ondersteuning van RGS 69% en in het segment ‘middelgroot’ is dit zelfs 71%.
De ‘Gids boekhoudsoftware 2022’ (pdf) is gratis op te vragen bij onderzoeksbureau GBNED.

 

Meer informatie over digitalisering vindt u in de toolbox Zo kan uw onderneming nog verder digitaliseren.

Bijlagen bij dit bericht