Geen bank maar razendsnelle crowdfunding

12 september 2016 | Door redactie

Bijna de helft van de mkb-ondernemers met groeiplannen stapt niet eens meer naar de bank als ze op zoek zijn naar financiering. Ze kiezen liever voor alternatieve vormen van financiering zoals crowdfunding. Snelheid speelt een belangrijke rol: ruim de helft van de leningen zijn al binnen 24 uur volgeschreven.

Crowdfunding is als alternatieve bron van financiering voor het mkb hard gegroeid. In de eerste helft van 2016 haalden ondernemingen al € 67,3 miljoen op, terwijl in heel 2015 nog € 108 miljoen werd opgehaald bij de crowd. De toenemende populariteit van crowdfunding is mogelijk te danken aan de snelheid waarmee ondernemers geld kunnen lenen bij de crowd. Uit onderzoek van Crowdfundmarkt.nl blijkt dat van de 64 projecten die in augustus werden opengesteld voor crowdfunding, ruim de helft van deze leningen binnen 24 uur was volgeschreven.

Lage spaarrente stimuleert crowdfunding

Deze lage spaarrente veroorzaakt de snelle omlooptijd van crowdfundprojecten. Steeds meer particulieren zoeken naar manieren om hun spaargeld te laten renderen en zien crowdfunding als interessante beleggingsoptie. Door de toegenomen populariteit van crowdfunding, is de regelgeving onlangs aangepast om particulieren beter te beschermen tegen de risico’s. Voor ondernemers is de toegenomen populariteit van crowdfunding goed nieuws: door het grote aanbod van geld kunnen zij hun leningen aanbieden tegen lagere rentes. Toch lijkt een uitgekiende crowdfundcampagne (tool) steeds minder van belang door het razendsnelle vollopen van crowdfundprojecten.

Crowdfunding geschikt voor werkkapitaal

Ook zien ondernemers crowdfunding als een mogelijkheid om bestaande klanten te betrekken bij hun onderneming. Bovendien is het doel van crowdfunding divers: deze alternatieve bron van financiering wordt ingezet voor het aantrekken van werkkapitaal, productontwikkeling of uitbreiding van het werknemersbestand. Dit blijkt uit onderzoek van financieringsplatform Voordegroei.