Groei crowdfunding neemt flink af

11 januari 2017 | Door redactie

In 2016 is er voor € 150 miljoen opgehaald via crowdfunding, slechts 30% meer dan in 2015. Eerdere jaren was er steeds nog sprake van een verdubbeling. De groei van crowdfunding als alternatieve bron van financiering vlakt dus flink af.

In 2015 verdubbelde het via crowdfunding opgehaalde bedrag nog ten opzichte van 2014. De groei in 2016 is met 30% dus erg bescheiden. Deze ontwikkeling past binnen de trend dat de nu de economie weer aantrekt, ondernemingen toch liever hun heil zoeken bij de bank als ze financiering zoeken. Banken zijn ook meer geneigd om geld te verstrekken. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken accepteren banken nu acht van de tien aanvragen, ten opzichte van zes van de tien in 2014.

Crowdfunding blijft klein

Uit het onderzoek van Fundwijzer blijkt dat verreweg het grootste deel, € 112 miljoen van het totale bedrag, opgehaald werd bij de grootste tien crowdfundingplatforms. Er zijn ongeveer 80 van die platforms actief in Nederland. Dit zijn dan ook de platforms waar ondernemingen de grootste kans hebben op het succesvol binnenhalen van financiering, soms zelfs binnen 24 uur