Besluit omzetbelasting, facturering en administratie gewijzigd

16 november 2017 | Door redactie

De Belastingdienst mag het recht op aftrek van voorbelasting niet weigeren enkel en alleen omdat een factuur niet aan alle formele vereisten voldoet. Voorwaarde is wel dat alle gegevens die nodig zijn om na te gaan of aan alle materiële voorwaarden wordt voldaan, voorhanden zijn.

Het besluit van 6 december 2014 over administratieve, facturerings- en andere verplichtingen voor de BTW is per 10 oktober 2017 geactualiseerd. In het besluit is onder andere opgenomen dat de Belastingdienst vanaf 20 oktober 2017 het recht op aftrek van BTW pas mag weigeren als niet is voldaan aan zowel de formele als de materiële voorwaarden voor uitoefening van de BTW-aftrek. Dat een factuur niet aan de formele vereisten voldoet, is volgens Europese jurisprudentie namelijk geen reden om meteen aftrek van voorbelasting te weigeren. Weet u overigens wat de factuurvereisten zijn voor de BTW (tool) en welke administratieverplichtingen (tool) voor de BTW gelden?

Andere BTW-verplichtingen

Vanaf 20 oktober 2017 gelden nog meer wijzigingen. Zo kunnen ondernemers onderling afspreken dat een van hen hun afzonderlijke prestaties op één bewijsstuk (bijvoorbeeld een factuur of kwitantie) in rekening brengt. Wel moeten op dat bewijsstuk dan alle gegevens staan die de ondernemers anders op de aparte facturen zouden vermelden. Daarnaast ziet de Belastingdienst de transactieoverzichten van reizen met een OV-chipkaart, of vergelijkbare kaarten waarmee men op saldo reist, als vervoerbewijs en dus als een factuur. Ook gaat de staatssecretaris in het geactualiseerde besluit in op de vraag wanneer een boedelbijdrage belast is met BTW, en wanneer niet. Constateert u dat u te weinig BTW heeft aangegeven? Corrigeer dit dan zo snel mogelijk met het suppletieformulier anders riskeert u een vergrijpboete (tool).